Vyhlásenie výsledkov súťaže o najlepšiu jablkovú špecialitu
Aktuality » Vyhlásenie výsledkov súťaže o najlepšiu jablkovú špecialitu
Vyhlásenie výsledkov súťaže o najlepšiu jablkovú špecialitu:
- mesto: Štefánková Valika, Jablkovo-orechový koláč
- miesto: Vargová Alžbeta, Makovo-jablková štrúdľa
- mesto: Starečeková Katarína, jablková torta so škoricou
Cena poroty: Špindorová Lea, Pečené plnené jablká
Tuje víťazný recept:
Potrebujeme:
Na cesto: 8 vajec, 350 g kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 200 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 100 g nasekaných vlašských orechov
Na plnku: 1200 g očistených jabĺk, 1 vanilkový cukor, 1 škoricový cukor, 1-2 lyžice krupicového cukru, 300 ml vody, 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku, 400 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Žĺtky vyšľaháme s 200 g kryštálového cukru. Pridáme mlieko, olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Spolu zmiešame, cesto rozdelíme na dva rovnaké vopred vymasené, múkou vysypané hlboké plechy.
- Z bielkov a zo zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne rozotrieme na cestá v plechoch. Sneh posypeme posekanými orechmi a dáme do vyhriatej rúry a pri teplote 180⁰C obe cestá upečieme. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku. Očistené jablká postrúhame, dáme do hlbšieho hrnca, pridáme vanilkový cukor, škoricový cukor, krupicový cukor, podľa potreby pridáme trochu vody a na miernom plameni dusíme asi 15 min.
- V 300 ml studenej vody rozmiešame pudingy, vlejeme do podusených jabĺk a pár minút spolu povaríme. Teplú plnku rozotrieme na jeden vychladnutý plát cesta a necháme dobre vychladiť.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a natrieme na jablkovú plnku. Na šľahačku položíme druhý upečený plát cesta s orechmi navrch a odložíme do chladu na pár hodín.