Dobré jablká
E-shop s donáškou
E-shop

OD VYSÁDBY AŽ NA PULTY

Všetko je pod „jednou strechou“. Firma Boni Fructi z Dunajskej Lužnej, ktorej jej zákazníci dali meno Dobré jablká je špecializovaná firma na skladovanie, triedenie, balenie, predaj a distribúciu ovocia a zeleniny. Sme veľmi blízko k pestovateľom, nie len preto, že pestovateľské firmy Bonum a Danubius Fruct sídlia na rovnakej adrese, alebo že sú ovocné sady a jahodové plantáže všade navôkol. Boni Fructi je firma pestovateľmi priamo vlastnená a do určitej miery aj riadená.

Veľmi dobre rozumieme našim zákazníkom,  konzumentom, ale zároveň aj pestovaniu. Len takto sa dá zabezpečiť, aby konzument dostal naozaj kvalitné, zdravé, plne vyzreté, poctivé, domáce ovocie v dobrej kvalite a cene.

 

VÝSADBA JAHôD

Jahody sadíme jeden rok pred ich zberom. Po dvoch rokoch, odrodené porasty zaorieme a vysadíme nové sadenice. Vysádzane len najlepšie odrody, vhodné pre naše klimatické podmienky. Sadenice si sami nepestujeme, ale nakupujeme ich od renomovaných európskych škôlkarskych firiem. Takto získame nielen kvalitné, zdravé sadenice, najnovšie odrody, ale aj množstvo potrebného know-how.

 

 

STAVANIE FÓLIOVNÍKOV

Ani v zime neoddychujeme. Keď je pôda ešte zamrznutá staviame konštrukcie fóliovníkov. Skoro na jar natiahneme fóliu. Takto sú jahody nie len chránené proti prívalovým dažďom a chladu, ale majú aj priaznivejšie mikroklimatické podmienky pre svoj rast a dozrievanie.

 

 

MULČOVANIE

Nechceme aby sa na plody dostalo blato a zárodky chorôb z pôdy. Preto sú pestované na hrobliach, pokrytých mulčovacou fóliou. Medzi riadky každoročne nastielame novú vrstvu slamy. Mulčovaním dosiahneme aj to, že sa voda z pôdy tak rýchlo neodparuje a porasty nemusíme prácne okopávať.

 

 

ZÁVLAHA A VÝŽIVA

V každom riadku je pod fóliou uložená kvapkovacia hadica. Cez ňu privedieme každej jahode také množstvo vody a živín, aké práve potrebuje. Presné dávkovanie je veľmi dôležité, ak chceme šetriť vodu, chrániť životné prostredie a zároveň mať silné a zdravé porasty. Kvapkovú závlahu oproti závlahe postrekovačmi preferujeme aj preto, lebo plody a listy ostávajú suché a nešíria sa tak choroby jahôd. Výživa našich jahôd je sofistikovaná a detailne monitorovaná záležitosť. Využívame najnovšie vedecké poznatky a poradenské služby viacerých špičkových európskych odborníkov.

 

KVITNUTIE

Za normálnych okolností v apríli porasty bohato zakvitnú. Kvet ukončí vegetatívny rast jahôd a celá ich energia sa presmeruje do mladých plodov. Porasty na noc prikrývame textíliou. Krehké kvietky by inak mohol poškodiť chlad.  

 

 

ZBER

Koncom apríla, alebo začiatkom mája sa konečne dočkáme prvých, krásnych plodov. Prvé jahody sú veľmi vzácne, lebo sú prvým ovocím, ktoré sa na našom krásnom Slovensku urodí. Zber trvá spravidla do polovice júla. Jahody zberáme každý deň skoro ráno, keď ešte nie sú tak rozohriate od slnka. Po zbere okamžite putujú do chladiarne, kde sa kontrolujú a balia pri teplote do 2C. Predávame ich v našich podnikových predajniach, prevádzkovateľom stánkov, obchodov a reštaurácii a dodávame ich aj obchodným reťazcom. Časť porastov každoročne vyčleníme pre čoraz populárnejší samozber.

 

 

ZABRÁNENIE ŠÍRENIU CHORôB

Jahody pestujeme certifikovaným systémom GLOBAL GAP a metódami INTEGROVANEJ PRODUKCIE. Tieto systémy sú zamerané na ochranu zdravia konzumenta a ochranu životného prostredia. Kritéria sú stanovené oveľa prísnejšie, ako všeobecne platnými predpismi. Napríklad, škodcov odchytávame do pascí namiesto tradičného postrekovania. Každodenne zberáme oddelene kvalitné jahody a tie, ktoré sú poškodené, alebo choré. Choré plody odnášame mimo porastu na zlikvidovanie. Robíme to preto, aby sa choroby z poškodených jahôd na tie zdravé ďalej nešírili. Takto oberáme nekvalitné plody z každého trsu. Dokonca aj z toho, ktorý obrali samozberači.  Takýmito, alternatívnymi metódami ochrany minimalizujeme použitie rastlinolekárskych prípravkov.

 

Jahody pasce na škodcov

 

Náš eshop používa súbory cookie. Niektoré súbory cookie sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Ďalšie súbory cookie používame na analýzy. Tie môžete prípadne odmietnuť.